hare krišna směs KIČRÍ
Takže recept sice není můj, ale po svém jsem si ho vylepšila a myslim si, že málo z vás zná hare krišna kuchyni, takže třeba si někdo zkusíte tento recept ukuchtit, ale musíte nejprve pořídit pár druhů netradičního koření :) (římský kmín (opravdu jiný než ten náš, zázvor, kurkumu, fenykl, chilli ...)Jinak recept je podle kuchařky pražské restaurace Govinda
Ingredience: (čl=čajová lžička, pl=polévková lžička)
1 hrnek mung dálu (zelené výhonky (LUSTĚNINA), najdete je ve zdravé výživě, i třeba Albert je má v té své řadě zdravé výživy A Quality) nebo žlutého půleného hrachu, NAMOČIT PŘES NOC.
Já upřednostňuji munga, chutná to fakt lépe.
1 šálek rýže (ale můj vynález je bulgur - mají ho i v Rossmanovi, je to nalámaná celozrná pšenice.
1,5 litru zeleniny To je asi kilo zeleniny no (podle vás: např. bílé zelí, květák, mrkev, cuketa, brambory... ale květák bych tam dala vždy, ten je nej. Asi jde i brokolice)
půl litru vody, ale stejně si to pak každý udělá podle oka :)
olej
2 čl římského kmínu
1 čl chilli
1 čl zázvoru
1 čl fenyklu
2 čl kurkumy
2 čl sekané petrželky (klidně i sušená)
nakonec citron nebo jogurt.
Jde to jíst s rýži a tím jogurtem nebo balit do tortily, tak to většinou děláme my.
postup:
V menším hrnci vařte hrách nebo munga v menším množství osolené vody, kterou můžete postupně přidávat. Hrách nebo munga se musí uplně rozvařit.Ve větším hrnci, raději se silnější dnem připravte tzv. čóns, to znamená, že rozehřejete olej a připravíte na něm koření (římský kmín, fenykl, zázvor, kurkumu, chilli) S hrncem musíte otáčet a naklánět ho, aby se koření nespálilo. Asi po minutě přidáte zeleninu. Já si jí dopředu předvařuju ve vodě, aby nebyla tak tvrdá a nevařila se na tom hoření moc dlouho. Hlavně teda brambory a mrkev se tam pak dělají do nekonečně. Takže to doporučuju já z vlastní zkušenosti, ale oni to tam nepíší :)
Zeleninu tedy na koření poduste a pak vše zalijte vodou, a přiveďte k varu, pak přidejte rýži nebo bulgur a nechte přiklopené na malém plameni vařit. Až je ze směsI hustší kaše, přidejte rozvařený hrách nebo munga. A nakonec posolte a přidejte petrželku.
Jak už jsem řekla, podávat můžete v tortile s jogurtem nebo balkánským sýrem. Nebo s rýží a jogurtem, či citronem.
Recept na indickou žlutou rýži vám sem hodím někdy v blízké době.
Tak snad jste se nelekli toho exotického koření a někdo to vyzkoušíte. :)
DOBROU CHUŤ